ForsideHistorier fra Kulturstrøget > Roskilde Museum og Sukkerhuset

Liebes Gård

Liebes Gård 1905. Foto af Kristian Hude

Carl Liebes gård og museet
12. November 1929 stiftedes Roskilde og Omegns Museumsforening og man oprettede Roskilde Museum, som fik til huse i stuelejligheden i Liebes Gård. Carl Liebe havde testamenteret hele bygningskomplekset til Roskilde Kommune, der således blev ejer år 1900. På en del af grunden blev der bygget alderdomshjem i 1908, og samme år blev den største del af bygningskomplekset, kaldet Sukkerhuset, indrettet som byens brandstation.

Sukkerhusets spændende historie
I 1761 havde kommerceråd Johan Jørgen Holst oprettet et Sukkerkompagni. Danmark var på det tidspunkt en kolonimagt, og hensigten var at fremstille sukker af sukkerrør fra Dansk Vestindien.
Selve produktionsstedet kom til at ligge i Roskilde, hvor Holst opførte den gule murstensbygning i Sct. Ols Stræde, kaldet Sukkerhuset. Sukkerraffinaderiet stod færdigt i 1763.

Sukkerhuset 1905

Sukkerhuset i Skt. Olsstræde. Foto af Kristian Hude

Ny havn til sukkerfabrikken
Samme år opførtes også arbejderboliger på grunden. Råvarerne blev sejlet fra Dansk Vestindien til Frederikssund med firmaets eget fragtskib, der bar navnet ”Roeskilde Ark”. I Frederikssund blev lasten omladet til fladbundede ’pærepramme’, der kunne klare turen helt ned til bunden af fjorden.
Al denne omladning har naturligvis kostet dyrt. Derfor besluttede bystyret at bygge en skibsbro samme år, som Sukkerhuset stod færdigt, så kompagniets skib kunne sejle helt ind til Roskilde.

Svære tider for Sukkerhuset
I den første tid arbejdede der en bogholder, en sukkermester ved navn Niels Andersen Breegaard, fire svende, tre drenge, en gårdskarl og en kone til at opvarte folkene. Men det var svært at få fabrikken til at give overskud. Dels måtte man kun levere sukkeret i store partier på mindst 20 pund, og dels havde man ikke ret til at sælge sukker i København, der havde sit eget raffinaderi. Som følge heraf overlevede Sukkerhuset i Roskilde ikke ret mange år. Allerede i 1779 lukkede virksomheden.
I 1803 overtog købmand J. Borch og Jacob Kornerup Sukkerhuset og herefter blev det anvendt som pakhus og kornlager gennem mange år, indtil det kom på auktion i 1882 og blev købt af landstingsformand og gehejmekonferensråd Carl Liebe, som altså havde ejendommen til sin død i 1900.

Brandstation Sukkerhuset - Olsstræde JIR 43 s32

Sukkerhuset som brandstation 1943. Fra Jul i Roskilde 1943.

Brandstation
I årene fra 1909 – 1984 fungerede bygningen som Roskildes Brandstation. Til at begynde med havde man nu kun udkørsel fra huset direkte ud i Skt. Ols Gade, men i 1943 blev stationen "vendt om", så udrykningerne foregik fra det engang så smalle Skt. Ols Stræde.
Husene i Skt. Ols Stræde overfor Sukkerhuset var blevet revet ned i 1905. Før dette var strædet ganske smalt som i Middelalderen – brandbilerne ville aldrig have kunnet rykke ud…
Inde i baggården kan man stadig se aftrækskanaler i murværket, der hvor man før har hængt brandslanger af lærred til tørre. Også kommunens tekniske forvaltning flyttede ind i huset.

Sukkerhuset til museet
Efter en gennemgribende restaurering foretaget efter brandvæsenets udflytning fik Roskilde Museum en del af bygningen til sin permanente udstilling. Museet har nu overtaget hele bygningen.

Kilder: Jul i roskilde samt www.roskildebib.dk

LOGOER

Palæfløjen